Проба-Грешка

Проба-Грешка
Photo by Sigmund / Unsplash
Знаеш ли как понякога когато играеш с пъзел и се опитваш да намериш къде да сложиш едно парче? Понякога ти го слагаш на едно място и не пасва, после го пробваш на друго място, и пак не става. Накрая, след като пробваш на различни места, намираш точното място и парчето пасва перфектно. Това е пример за 'проба-грешка'.

Така е и с решаването на проблеми. Понякога, когато имаш проблем или нещо, което трябва да направиш, няма едно ясно решение. Така че ти пробваш различни неща. Някои от тези неща може да не работят, но това е наред, защото всеки път когато нещо не сработи, ти научаваш нещо ново. И след като пробваш достатъчно много пъти, намираш начин да решиш проблема. Това е като учене чрез опит - опитваш, грешиш, и после опитваш отново с това, което си научил."

Помисли за това как се научи да сглобяваш кула от блокчета. В началото, когато се опитваш да построиш висока кула, тя понякога се срутва. Това се случва, защото може би си сложил едно блокче твърде наклонено или си построил основата не достатъчно стабилно. Всеки път, когато кулата падне, ти научаваш нещо ново - например, че трябва да поставяш блокчетата по-внимателно или да правиш по-стабилна основа.

След много опити и грешки, ти започваш да разбираш как най-добре да построиш кулата, така че тя да стои здраво и да не се срутва. В този случай, ти използваш 'проба-грешка', за да научиш и да подобриш начина, по който построяваш кулата си. Всеки път, когато нещо не сработи, ти се учиш как да го направиш по-добре следващия път.

Хората от деца, чрез опитване и грешки, се научат и усъвършенстват уменията си, дори в проста дейност като играта с блокчета.